top of page
  • Louise Vælds

3 måder du kan blive mere sikker i din rolle som coach, vejleder eller mentor

Opdateret: 6. jan. 2021

Vi ved alle, at det er vigtigt, at fremstå sikkert i rollen som coach, vejleder eller mentor for at opbygge tillid til vores klient. Men hvordan fremtræder man sikkert i rollen, når man måske ikke helt er der endnu? I dette indlæg får du 3 gode råd til, hvad du kan gøre for at blive mere sikker.


En af de primære årsager til, at mange mennesker har svært ved at bede om hjælp i form af coaching eller rådgivning er, at de har svært ved at tro på, at et fremmede menneske kan sætte sig ind i deres unikke problemstilling og se en eventuel løsning.


Undersøgelser viser, at der ofte skal et ret langt tilløb til, før en person henvender med en udfordring til en fagperson - og at når det opleves succesfuldt, så er det fordi at de oplever, at der var et udbytte allerede ved første møde:


Et udbytte kan være ny viden der hjælper til problemløsning, en ny strategi, et første step der giver fremdrift i problemet, en konstruktiv plan, eller en oplevelse af at den der rådgiver har styr på det.


Derfor har det stor betydning, at du fremtræder roligt, åbent og udstråler, at du er tryg og sikker i din rolle som rådgiver, vejleder eller coach.


Ikke skråsikker, ikke påståelig, ikke bedrevidende.


Det faktum, at du signalerer, at du hviler i din rolle, vil have en tillidsvækkende effekt på din klient og selve det udbytte din klient får af jeres samtaler.


Tænk bare på, hvem du helst vil selv vil rådgives af: En der giver dig en tryghed i, at der her er en god vej til at afklare og finde handlemuligheder, eller en den der fra starten udtrykker sig forsigtigt og lidt i tvivl om, om det er noget personen kan hjælpe med.



Men hvordan fremtræder man sikkert i rollen som coach, vejleder eller mentor, når man måske ikke helt er der endnu?


1) Afgræns problemstillingen i fællesskab

Du skal ikke kunne løse alle dine klienters problemer, eller kende alle teorier der findes. Det er vigtigt, at du sammen med klienten afgrænser, hvad I skal beskæftige jer med i jeres samtaler. Denne afgrænsning hjælper også klienten til at få sorteret i, hvad der er vigtigt i den givne kontekst, og hvad der ikke er.


2) Erkend din usikkerhed

Vær åben overfor dig selv omkring din usikkerhed. Der ligger utrolig meget læring og træning i at få øje på, præcis hvad det er der gør dig usikker, og hvilke tanker du har om dine egne kompetencer som giver anledning til usikkerhed. Sig gerne din usikkerhed højt til dig selv og en god kollega. Spørg gerne om råd - du kan være helt sikker på, at andre før dig, har haft det samme spørgsmål. Når du har det for øje, så kan du bedre arbejde med de områder, hvor din usikker stammer fra.


3) Sørg for at få faglig sparring

Sørg for, at du har nogen at sparre med. Samtaler med mennesker foregår for det meste i lukket rum, hvor du ikke kan spørge andre til råds, så derfor vil det gavne dig på din arbejdsplads, at I sørger for tid og rum til at sparre med hinanden og fagpersoner udefra om de oplevelser du har i dine samtaler.


Hos VÆLDS åbner vi nu op for en eksklusiv supervisionsdag i vores ganske særlige læringsrum, hvor det handler om at opnå mere sikkerhed i din rolle som coach, mentor, psykoterapeut, rådgiver og vejleder. Ønsker du at høre mere , så kontakt Louise Vælds på louise@louisevaelds.dk.


HUSK: Når du arbejder på sikkerhed i din rolle, så er det vigtigt at din indre feedback til dig selv er positiv, konstruktiv og fremadrettet, så din opgave med at vejlede ikke bliver tynget af en hård og krævende tone til dig selv. Det slider alt for meget på dig.


201 visninger0 kommentarer

Seneste blogindlæg

Se alle
bottom of page