Hvor skal vi tage fat?

Hvor skal vi tage fat, hvis vi ønsker at mindske stressen hos os selv og på vores arbejdsplads?

 

Hvis vi går ud fra Lazarus stressdefinition, så opstår der stress når der er flere krav til mennesket end der er ressourcer til at indfrie disse krav.

 

Kravene kan komme udefra og indefra. Udefra i form af deadlines, performancepres, støj, forandringer vi ikke selv har indflydelse på og mange mange andre faktorer. Kravene kan også komme indefra i form vores egne imagekrav, den måde vi selv har valgt at tilrettelægge vores liv på, vores vaneagtige adfærd, økonomisk pres og mange mange andre indre faktorer.

 

Ressourcerne er ligeledes både udefrakommende og indefrakommende. Udefra kan det være at tid og arbejdsopgaver passer sammen, at der er mulighed for selv at øve indflydelse på arbejdsdagen, at der er mennesker og hænder nok til opgaverne.

 

Men det er i pricippet lige meget, hvor mange ressourcer der tilføres udefra, hvis ikke vi sørger for at vores indre ressourcer også er i balance.

  • Søvn er ekstremt vigtigt i denne sammenhæng og noget mennesker igennem de sidste år 20-30 år har skåret kraftigt ned på.

  • En balanceret krop der er udhvilet og får den næring den har brug for. (den behøver ikke at være slank og mega trænet!!)

  • Et sund sind, der kender egne grænser og egne uhensigtsmæssige vaner og mønstre (her kommer blandt andet vores vaner i forhold til medieforbrug, alkohol og hvad vi vælger at bruge vores tid ind i billedet).

Så når en kollega eller vi selv mærke stress bide os i knæhaserne, så må vi sikre os, at vi undersøger både de udefrakommen faktorer og vores egne vaner, mønstre, måder at tilrettelægge hverdagen på, hvor meget søvn vi få, hvor meget vi forlanger af os selv og hvordan vi behandler vores fysiske krop.

 

Kærlig hilsen

Louise

 

 

 

Share on Facebook
Please reload

Udvalgte blogindlæg

Jamen det er bare fordi....

1/3
Please reload

Seneste blogindlæg