Du og din mor - del 1

Har du endeløse konflikter med din mor? Er du bange for at sige din mening? Undlader du at sætte grænser fordi du ved, at der bliver konflikter eller ballade ud af det?

 

Vi har et billede af hvordan moderskabet er og hvad en mors kærlighed vil sige. Det er et ret stereotypt billede, som er meget svært at sige noget imod, fordi vi mennesker ikke ret gerne hører sandheden om menneskers opvækst, hvis den ikke var så rar.

 

 

Der er det åbenlyse svigt og misbrug, som er tydeligt og nemt at blive enige om, ikke er acceptabelt.

 

Men så er der også det skjulte svigt og misbrug på et lidt mere usynligt plan i et barns liv. Det er det svigt der handler om, ikke at få den opbakning barnet har brug for. Ikke at få kærlighed og empati når noget er svært. Ikke at være i centrum særlig længe før en forældre overtager opmærksomheden og vender den mod sig selv i stedet for. At blive tvunget til at hjælpe uacceptabelt meget i forhold til alder og evner. At blive råbt af. At blive gjort til nar. At mangle den grundlæggende tryghed og kærlighed som man som barn har brug for, for at vokse op som et helstøbt menneske.

 

Det kan sætte sig som, personlige ar i psyken og sjælen og kan være utroligt svært at hele sig fra. Det kan eksempelvis komme til udtryk, som lav selvtillid, lavt selvværd, indre dialoger som nedgør og sår tvivl til egne evner, usikkerhed på egen ret til egne holdninger, frygt for at sætte grænser eller sige fra. Det kan spænde ben for glæden, kærligheden og tilliden til, at andre egentlig vil dig det godt.

 

Hvis dette er tilfældet kan det være fordi, barnet vokser op med en forælder, som har få eller mange narcissistiske træk i sin personlighed.

 

Det har Dr. Karyl McBride, beskæftiget sig med igennem en lang årrække og det er der kommet en række bøger ud af. Den ene af dem hedder "Will I ever be Good Enough?"

 

I bogen præsenterer McBride en vej ud af det usunde forhold, som du kan følge trin for trin.

Bogen er ligeledes udgivet på dansk og findes på Saxo. 

På dansk hedder bogen "Bli'r jeg nogensinde god nok."

 

I næste blogindlæg, finder du et spørgeskema, som kan give dig en indikation af, om din mor har narcissistiske træk. 

 

Kilde: Karyl McBride, Ph.D. i bogen ”Will I ever Be Good Enough?”

 

Kærlig hilsen

Louise


 

Share on Facebook
Please reload

Udvalgte blogindlæg

Jamen det er bare fordi....

1/3
Please reload

Seneste blogindlæg